Kan du köpa en värmepump om du bor i en lägenhet?

Svaret på frågan är: ja! Detta är verkligen möjligt. Även om du har liten eller ingen mark kan du fortfarande få ditt hem uppvärmt av en värmepump. Läs möjligheterna och mer i den här artikeln.

Vilka värmepumpar är lämpliga?

Det finns olika typer av värmepumpar. Vissa installationer får värmen från marken och andra får det från luften. Installationen som tar ut värmen från luften kallas en luft/luft vattenvärmepump och denna värmepump är mycket lämplig för lägenheter. Du behöver bara en kvadratmeter för utomhusenheten. Ett marksystem är därför inte nödvändigt.

En annan värmepump som är lämplig för lägenheter är hybridvärmepumpen. Dessa värmepumpar fungerar tillsammans med din centralvärmepanna. Ditt hem har förmodligen en gaspanna, så steget till en hybridvärmepump är mycket lättare. Du kan sedan behålla din centralvärmepanna och installationen ordnas snabbt. Detta är också en billigare lösning än en elektrisk värmepump.

Vad din lägenhet måste uppfylla

Lägenheter måste också uppfylla vissa krav för installation av värmepumpen. Och här är de:

  • Din lägenhet måste vara välisolerad. Har du inte hålväggsisolering, takisolering eller dubbelglas? Då är det klokt att uppmärksamma detta först. Golvisolering omfattas tyvärr inte av detta.
  • Du har plats för en inomhus- och utomhusenhet.
  • Om du har ett traditionellt radiotorn eller ett dåligt isolerat hem, luftvärme eller konvektorbrunnar. Då rekommenderar vi inte en värmepump.

Kontakta oss om du vill ha hjälp att hitta och installera en värmepump till din bostad.